Régi blogok

Már nem frissülő Átlátszóblogok és vendégblogok archívuma

Transparency International

„Átláccó” Fesztivál 2015

A korrupcióellenes világnapon megrendezésre kerülő „Átláccó” Fesztiválon a közbeszerzési korrupcióról és azok megoldási lehetőségeiről lesz szó. A közbeszerzési eljárások során elköltött pénz a magyar, illetve uniós adófizetők pénze, ezért mindannyiunk érdeke, hogy ezeket a forrásokat céljuknak megfelelően és szabályosan költsük el. A konferencián a téma hazai és nemzetközi szakértői fejtik ki álláspontjukat. A fesztivál keretében tartjuk az infografika pályázatunk díjátadóját, valamint élő Amoeba koncert zárja a programot az A38 Hajón.


Dátum
: 2015. december 9.
Helyszín: Budapest, A38 Hajó, Petőfi híd budai hídfő

A konferenciára a [email protected] email címen kell regisztrálni, 2015. december 7-ig.

 

  • 15:00 – 18.00 KONFERENCIA: Közpénz, közöd van hozzá!  – Korrupciós kitettségek és kiutak

MEGNYITÓ
15:00 – 15:05 Martin József Péter, a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója

  • 15:05 – 16.40 ELSŐ RÉSZ – Uniós pénzek és közbeszerzések – pénzköltés, visszaélések, ellenőrzés

Moderátor: Martin József Péter, a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója

15:05 – 15:50 Előadások:
15:05 – 15:20 Vitályos Eszter, európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár
15:20 – 15:35 Margarete Hofmann, az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) szakpolitikai igazgatója
15:35 – 15:50 Dana Manuela Ana, a romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) ügyésze

15:50 – 16:00 Colleen Bell, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete

16:00 – 16:40 Kerekasztal-beszélgetés:
Vitályos Eszter, európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár
Margarete Hofmann, Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) szakpolitikai igazgatója
Dana Manuela Ana, a romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) ügyésze
Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója

A közbeszerzési eljárások során elköltött pénz a magyar, illetve az uniós adófizetők pénze, ezért mindannyiunk érdeke, hogy ezeket a forrásokat céljuknak megfelelően és szabályosan költse el az ország. Magyarország évente átlagosan több mint ezermilliárd forintot kap az Európai Unió költségvetéséből, ami nélkül nem lenne sem közberuházás, sem növekedés. Az uniós források felhasználása során a közbeszerzések terén is számottevő korrupciós kockázatok jelentkeznek. A közbeszerzések értéke 2014-ben több mint 2100 milliárd forint volt. Az OLAF 2014-es jelentése szerint egyes gazdasági társaságok feltűnően sok közbeszerzést nyernek, és bevett gyakorlat az értékelési és kiválasztási szempontok nem megfelelő alkalmazása is annak érdekében, hogy bizonyos ajánlattevőket kedvezőbb helyzetbe hozzanak. A Transparency International Magyarország novemberi tanulmánya szerint az uniós projekteket rendszerszerűen túlárazzák.

16:40 – 17:00 Kávészünet

  • 17:00 – 18:00 MÁSODIK RÉSZ – A korrupció láthatóvá tétele IT eszközökkel

A Transparency International Magyarország meg van arról győződve, hogy jól célzott, az állampolgárok által is alkalmazott eszközökre van szükség a közbeszerzési eljárások átláthatóságának növelése és a korrupciós kockázatok csökkentése érdekében. A panelbeszélgetés során bemutatunk néhány ilyen, a TI Magyarország és partnerei által kifejlesztett eszközt. Szívesen vesszük a szakértők és a közönség visszajelzéseit.

Moderátor: Bodoky Tamás, főszerkesztő, Átlátszó.hu

17:00 – 17:30 Prezentációk:
17:00 – 17:10 Nagy Gabriella, a Transparency International Magyarország közpénzügyi programok vezetője
17:10 – 17:20 Koncsik Anita, a K-Monitor jogásza
17:20 – 17:30 Andrey Kalikh, a ‘Fighting Transborder Corruption’ szakértői csoport koordinátora, EU-Russia Civil Society Forum

17:30 – 18:00 Kerekasztal-beszélgetés, majd kérdések és válaszok
Közbeszerzési jelzőrendszer („red flags”) a Transparency International Magyarország, a K-Monitor és a PetaByte közös fejlesztésében:
A közbeszerzési jelzőrendszer olyan informatikai eszköz, amely a közbeszerzési adatbázisokban (egyelőre az uniós adatbázisban) megjelenő dokumentumokat és információkat monitorozza. Ahol felvetődik a korrupció kockázata, azt a közbeszerzést a szoftver zászlóval jelöli meg. A www.redflags.eu honlapon az érdeklődők a piros zászlóval megjelölt közbeszerzések esetében részletes információt kapnak a gyanús körülményekről.

EU-s közpénzfigyelő mobilalkalmazás:
A mobilalkalmazás lehetőséget ad az állampolgároknak arra, hogy okostelefon segítségével értékeljék a környezetükben található, uniós forrásból megvalósított beruházásokat minőségük és hasznosságuk szerint. A beérkezett osztályzatok alapján egyfajta hőtérkép jelenik majd meg, ami lehetőséget ad majd a további vizsgálatokra.

Integritási megállapodás:
A civil kontroll egyik eszköze az ún. integritási megállapodás (angolul: Integrity Pact), amelynek lényege, hogy egy független szervezet ellenőrzi a közbeszerzést a tenderdokumentáció elkészítésétől a végrehajtás utolsó fázisáig. Az integritási megállapodás egy olyan szerződés, amelyet egy-egy tenderre vonatkozóan ír alá az ajánlatkérő és az ajánlattevő, illetve egy független monitor szervezet. Az önkéntes megállapodás értelmében a felek a közbeszerzés alatt tartózkodnak a korrupció minden fajtájától, és minden lehetséges információt közzétesznek.

  • 18:00 – 18:30 Az infografika pályázat díjátadója és a legjobb alkotások kiállítása

A korrupció – a részben rejtett természetéből fakadóan – nehezen mérhető és ábrázolható jelenség. Elkötelezett célunk a korrupció káros gazdasági és társadalmi hatásait minél közérthetőbbé és világosabbá tenni a magyar közönség számára. Ennek érdekében infografika pályázatot hirdettünk; azokat díjazzuk, akik az uniós pénzekkel való visszaélést vagy a közbeszerzés anomáliáit a széles közvélemény számára érthető módon magyarázzák és ábrázolják.

MEGNYITÓ BESZÉDEK:
18:00-18:05 Hortobágyi Emese, társadalmi kampányok vezetője, Transparency International Magyarország
18:05 – 18:15 Elzo Molenberg, a Holland Királyság Budapesti Nagykövetségének nagykövet-helyettese

  • 21:00 – 22:30 Koncert: Amoeba feat. Mensa és Fixi4

Támogatók:

Norvég Civil Támogatási Alap
Európai Bizottság
Open Society Foundations
Holland Királyság magyarországi Nagykövetsége

https://www.facebook.com/events/1925223404368549/

Megosztás