“Átláccó” Fesztivál 2014 – Konferencia, színház és koncert a Korrupcióellenes Világnapon

A Transparency International Magyarország idén is megrendezi programsorozatát a Korrupcióellenes Világnap alkalmából, december 9-én az A38 Hajón. Az „Átláccó” Fesztiválon sokszínű programokkal várják az érdeklődőket.

Kora délután „Minden, amit a lobbizásról tudni lehet” címmel egy konferencia veszi kezdetét, ezt követően a TI és a 444.hu „Lobbiz velünk!” történetíró pályázatra beérkezett nyertes pályaművekből ad elő egy darabot a TÁP Színház. (A TÁP Színház előzetese itt található.)

A fesztivált a Mary PopKids koncertje zárja.

A rendezvényre a belépés díjtalan. A konferencia nyelve magyar és angol, szinkrontolmácsolás biztosított.

15:00-17:15 Minden, amit a lobbizásról tudni lehet – konferencia

Megnyitó beszédek:
15:00-15:05 Martin József Péter, ügyvezető igazgató, Transparency International Magyarország
15:05-15:10 Lieselore Cyrus, a Németországi Szövetségi Köztársaság magyarországi nagykövete
15:10 – 15:15 Roland Galharague, Franciaország magyarországi nagykövete
15:15-15:20 Tove Skarstein, Norvégia budapesti nagykövete

15:25-15:30 Q&A

15:30-16:10 Első kerekasztal-beszélgetés
Az első kerekasztal-beszélgetés témája a kormányzati  antikorrupciós intézkedések: milyen tapasztalatai vannak a bírói karnak, az ügyészségnek és a rendőrségnek az egyes intézkedések bevezetésével kapcsolatban, illetve milyen további intézkedések lennének szükségesek. Szó lesz a korrupció előfordulásának lehetőséget adó területekről, amelyek egyben a lobbizás határterületei, az ún. forgóajtó-effektusról, a vagyonnyilatkozati rendszerről és az összeférhetetlenségi szabályok betartásáról. Az új centralizált korrupció-megelőzési, stratégiai és ellenőrző szerv felállításának tapasztalatait is érintik a megszólalók.
Dr. Csák Zsolt büntető bíró, Kúria
Dr. Kékedi Szabolcs, a Bírósági Főosztály főosztályvezető-helyettese, az Országos Bírósági Hivatal
Dr. Sinku Pál, főosztályvezető ügyész, Legfőbb Ügyészség
Dr. Bolcsik Zoltán, r. vezérőrnagy, főigazgató, Nemzeti Védelmi Szolgálat
Dr. Ligeti Miklós, jogi igazgató, Transparency International Magyarország

Moderátor: Dr. Alexa Noémi, kurátor, Transparency International Magyarország, CEU Business School, adjunktus

16:10-16:20 Q & A

16:20-16:35 Kávészünet

16:35-17:15 Második kerekasztal-beszélgetés
A kerekasztalban résztvevő személyektől azt kérdezzük, hogy a gyakorlatban a lobbizás szintjei, eszközei változtak-e, illetve a stratégiai megállapodások beváltották-e a hozzájuk fűzött reményeket. Milyen nehézségekbe ütközik az érdekérvényesítés megvalósítása, és milyen kihívások vannak a mai magyar üzleti életben. A nagyvállalati antikorrupciós intézkedések, illetve maga az intézményrendszer mennyiben segíti a napi működést, a vállalatok szerződő partnereivel való együttműködést és a vállalat megítélését. Miért nemzetközi trend az átláthatóság, és miért számít ez ma Magyarországon?
Gajus Scheltema, Hollandia budapesti nagykövete
Roland Galharague, Franciaország magyarországi nagykövete
Kutas István, vállalati kommunikációs igazgató,Telenor Magyarország Zrt.
Beke Zsuzsa, kormányzati kapcsolatok és PR vezető, Richter Gedon Nyrt.
Martin József Péter, ügyvezető igazgató, Transparency International Magyarország

Moderátor: Galambos Márton, Forbes Magazin főszerkesztője

17:15 – 17:25 Q & A

17:25 – 17:30 A konferencia lezárása
Martin József Péter, ügyvezető igazgató, Transparency International Magyarország

20:00-21:00 Lobbizz velünk – a TÁP Színház előadása

21:00-22:30 Mary PopKids koncert


REGISZTRÁCIÓ

 

 

30 hozzászólás a(z) ““Átláccó” Fesztivál 2014 – Konferencia, színház és koncert a Korrupcióellenes Világnapon” bejegyzéshez

 1. Online

  Az EU USA szabad-kereskedelmi és jogharmonizációs egyezmény ezt azzal is megfejelné, hogy maga az EU sem hozhatna önmaga ilyen döntést, mitovább a monsanto halálgyára maga perelhetné be az ottani önkormányzatot és magát az EU-t is egy USA béli bíróságon, hogy megkárosítják őt ha nem engedélyezik a génmódosított haláltermékeik termesztését. Remélhetőleg nem írják alá.

  Válasz
 2. Stark

  A biopermetszerek nem kerülnek sokba? Valaki hozzáértőt kérek felszólalni!

  Válasz
 3. József Kun

  Mint ,ár nagyon régóta környékbeli lakos, nekem mondjuk 25éve nem okozott gondot bejárni pestre, dugó sehol nem volt. Dugó azóta van, hogy nagyon sokan azért költöztek ki, hogy bejárhassanak.

  Válasz
  • Szántói Tücsök

   Te tényleg nem érted, miről van szó? 25 éve nekem sem okozott gondot a dugó, maximum az, hogy az autómat csak dorogon vagy a Bécsi úti Shell kútnál tudtam megtankolni. De pl 18 éve, amikor a lányom középiskolás lett, már hetente fordult elő, hogy a 6 óra 20 perckor induló busszal nem ért be 7 óra 50 percre a Ponty utcába. Szerinted a kiköltözés úri passzió, nem inkább gazdasági kényszer is? Ezzel az egyszerű (hogy ne írjam egybites) gondolkozással valóban rózsaszínben lehet látni a szmogot is?

   Válasz
   • József Kun

    csak most 7 eladó lakást találtam a ponty utcában. Gondolom onnan az iskola 1 perc GYALOG

    Válasz
    • Szántói Tücsök

     Ez most már a süketek párbeszéde lesz? Kellemes perceket szerzel nekem a beírásaidal. OLvasd el még egyszer, amit írtam. 34 éve családi házban lakunk egy pilisi faluban. Felénk a vonat sem kerül. A lányom 18 éve kezdte a középiskolát a Ponty utcában, és már akkor is ez volt a helyzet reggelente.

     Válasz
   • József Kun

    de bocs

    Válasz
 4. József Kun

  Persze ez az őslakosokra nem vonatkozik

  Válasz
 5. Péter Fanni

  A helyzet valóban nagyon súlyos! Hosszú évek (évtizedek) óta ez a helyzet az Esztergom-Budapest vonalon. A MÁV vonatai felújítás miatt Esztergomtól csak Pilisvörösvárig közlekednek, ami olyan, mint halottnak a csók, csak reménykedni lehet, hogy évek múlva kész lesz a teljes szakasz Budapestig (pedig már át kellett volna adniuk mily meglepő). A reggeli forgalomban Dorogon alig lehet a buszokon ülőhelyet találni, Piliscsabán már állóhelyet is aligha. Az általános tendencia az, hogy a Dorogra (késve) érkező 6 18-as busz 8 45-felé ér be Árpád hídra (37 km-es távot ~2,5 óra alatt teszi meg). 2,5 óra alatt Szegedre is leérek, ami 200 km. Az Ürömnél lévő Pilisborosjenő felé terelő jelzőlámpa pedig ráteszi a pontot az í-re, és végleg bedugítja a forgalmat Pest felé. Körforgalmat is ígértek már jó pár éve, de hiába. A vicc az, hogy a környékbeli éttermek már olyan neveket adnak maguknak, hogy “Dugó Pizzéria”, végül is nyugodtan meg lehet reggelizni, kiszállni a buszból/kocsiból a forgalom úgy is áll.

  Válasz
  • Guest

   kérjetek jegyet a sofőrtől. Ha az utasok 60%-a a vezető zsebére dolgozik, nem csoda, hogy tömegnyomor mellett is 40%-os kihasználtságot mutatnak a volán statisztikái

   Válasz
   • Péter Fanni

    Az utasok döntő többsége bérlettel utazik, és a pesti vonalon nem jellemző a bliccelés, falu és falu közt inkább. Szóval nem éppen helytálló a megjegyzés.

    Válasz
 6. Macok

  Nos, a Levegő Munkacsoport kapja be.Ők tiltakoztak leghevesebben az elkerülő út ellen. Most is mindenféle félrebeszéléssel próbálkoznak, holott már tán 15 éve szóba került egy új út építése a 10es tehermentesítésére. Hiába akarnak ők vonatot, meg sűrűbb járatokat, tudomásul kell venni, hogy nem csak ingázók járnak arra, hanem komoly teherforgalom is van. Ha azoknak lenne alternatív útvonal, akkor a toldozás foltozás helyett lehetne közlekedni is,

  Válasz
  • Szántói Tücsök

   Az M0 északi szakaszának megfúrása is az ő bűnük. Így nem lehet bezárni a körgyűrűt. Más! Esztergomban a Suzukinak maga ov ígéte meg, hogy közvetlen összeköttetést kapnak az M1-es autópályára. Ez a téma valahogy nincs napirenden. Netán nem fogja betartani az ígéretét? Ilyet gondolni sem merek.

   Válasz
 7. Tóth Györgyi

  Elgondolkodtató, hogy míg a bántalmazott nőket, és a segítőiket a rendőrség rendre elhajtja, csak sokadszorra intézkedik, és akkor is érzékeltetik, hogy szerintük az áldozatal van a baj, ennek a súlyosan és ismerten erőszakos bántalmazónak a bejelentéseire intenzíven reagált a rendőrség, és a mi adóforintjainkból voltak eszköze a bántalmazó zaklató szándékának. 🙁

  Válasz
 8. gyalolgszekely

  Nagyon erdekes, Tokaji zsido, Frunda zsido, Borbely is az….erdekes modon ez utobbi az ENSZ-ben is fontos funciot toltott be, ezt nem akarkinek adjak oda…sot 87-ben a PER-nek koszonhetoen osztondijat kap az USA-ba….stb. stb. az erdelyi magyar zsidok es az USA CIA-PER-es zsido csapata megbeszelte az erdelyi magyarsag sorast….fantasztikus…

  Válasz
 9. Galsai

  Ez ugyanaz a Csehország, amelyik a 90-es években úgy zavarta el Soros szélsőségesen liberális egyetemét, mint a macskát, amikor a szőnyegre piszkít? Amúgy én pedig a cseh követség elé szervezek tüntetést, mert szeretnék beleszólni a prágai sonka gyártási módjába! Várom a liberális honfitársaim jelentkezését és támogatását!

  Válasz
  • DarkStroke

   Remélem bezárják az erdélyi magyar egyetemeket is! Erdély Románia része már 100 éve,a magyar kormánynak semmi keresnivalója ott, pedig a mai napig pénzeli az erdélyieket!

   Válasz
   • Galsai

    A tájékozatlanság nem szégyen, de nem kell dicsekedni vele! Az erdélyi magyar egyetemek román akkreditációjuk, román törvények szerint működnek, Magyarország legfeljebb támogatja őket – a román törvények szellemében, még véletlenül sem nyíltan és egyoldalúan egy román NEMZETI érdek ellen agitálva! A románok nem is akarják bezárni, nem is lehetne – a hasonlatod olyan, mint a b..szás és a rá..szás különbsége!

    Válasz
    • DarkStroke

     orbán pénzeli a külföldi magyar egyetemet ami a románok ellen uszít

     na, ugye! ilyen félinformációk alapján ítélkezni, pontosan úgy ahogy te is teszed. én is tudok féligazságból következtetést levonni, attól az még nem lesz igaz!

     A kormány egy olyan törvényt fogadott el amiről pontosan tudja, hogy az teljesíthetetlen a CEU számára, mivel olyan megegyezést igényel a két ország között, miközben a felsőoktatás az USA tagállamainak önálló hatásköre, ami azt jelenti, hogy sem a kongresszusnak, sem az elnöknek nem áll jogában ilyen különmegállapodást kötni!

     Arról nem is beszélve, hogy mindenki aki azon az egyetemen végez Magyarország hírnevét viszi a világon, hisz a CEU világszínvonalú oktatást nyújt, és pont ezért áll a kormánynak érdekében megszüntetni, hisz aki ilyen színvonalon tanul, azt nem lehet megvezetni (mint pl. téged, mint ahogy látszik is). A magyar érdekeket az szolgálja ha a többi magyar egyetem színvonalát felvisszük arra amin a CEU van, nem pedig az, hogy megszüntetjük a CEU-t azért, mert magasabb színvonalon működik mint a többi magyar egyetem.

     A CEU nem törvénytelenül működik. Visszamenőlegesen írnak neki egyéb olyan feltételeket, amit akkor kellett volna teljesíteni, amikor megalakult, nem 20 évvel később! Abszurd.Ezt úgy hívják, hogy visszamenőleges hatály, amit pedig minden jogállam szigorúan tilt (egyetlen kivétel a könnyebbítés, ebben az esetben a visszamenőleges hatály engedélyezett, de ez is ritka)

     Ráadásul az sem zavar téged? Hogy egyik nap benyújtották a törvénytervezetet, vitáztak róla kemény 1 vagy 2 napot, majd már át is erőltették a parlamenten? Ilyen egy megfontolt demokratikus vita? Benn ül 3 fideszes a parlamentben, végighallgatja az egész ellenzéket, ásítozik, le se szarja. Ezt nevezi a fidesz vitának. Egy tisztességes törvényt minimum hetekbe, de inkább hónapokba telik amíg elfogadják. Igen, így működik a demokrácia. Hatástanulmányok sokasága, minek milyen következménye lesz a gazdaságra, a társadalomra, stb.

     Ráadásul, nem tudom feltűnt-e, de a világon senki nem támogatja. Az egyetem egy független orgánum, MÁR A KÖZÉPKORBAN IS AZ VOLT. (Olvass utána: kiváló példa Francis Villon)

     Több tízezer oktató tiltakozott az egész világon a bezárás ellen. Több kormány tiltakozott. MAGYAR egyetemek, oktatók, szakemberek százai. SZERINTED AKKOR MINDENKI HÜLYE CSAK TE VAGY HELIKOPTER? Soha nem látott nemzetközi összefogás egy független egyetem megvédése érdekében amit a kormány azért támad mert Soros 20 évvel ezelőtt megalapította, azóta működik, saját bevétele van, független.

     Lényegében megkérdezhetném: mennyit fizet neked a kormány hogy itt hazudsz? Vagy magadtól vagy ennyire ostoba? (Vagy állítod, te jobban ismered az egészet, a gazdasági, a társadalmi és a kulturális oldalát, mint a fent említett sok ezer külföldi és sok száz magyar akadémikus?)

     Válasz

Hozzászólás írása